Generalno čiščenje tekstilnih oblog, preprog in oblazinjenega pohištva

Udobje in toplina, ki ju dajejo tekstilne talne obloge, preproge in oblazinjeno pohištvo, prepričata ljudi, da se pri opremljanju svojega doma odločijo zanje. A mnogi kmalu spoznajo, da se kljub rednemu domačemu čiščenju in previdnemu ravnanju prah in umazanija še vedno zažirata v tekstil. Za ohranitev njegovega videza, barve in strukture je namreč potrebna dodatna nega, ki zahteva nekaj strokovnega znanja in ustrezno tehnologijo.

Čiščenje stanovanjske opreme temelji na osnovnem poznavanju materiala, iz katerega je narejena. Tako je tudi pred generalnim čiščenjem tekstilnih talnih oblog, preprog, oblazinjenega pohištva in posteljnih vzmetnic treba ugotoviti njihovo sestavo. Za čiščenje tekstilnih vlaken – v grobem jih ločimo na naravna (juta, kokos, sisal, bombaž, lan, konoplja, volna) in umetna (naravna in sintetična polimerna vlakna, anorganska vlakna) – so namreč potrebna čistilna sredstva in strojna oprema, ki zahtevajo nekaj strokovnega znanja. Z nepoznavanjem pravilnih postopkov čiščenja lahko kaj hitro napravimo več škode kot koristi, zato je bolje, da generalno čiščenje prepustimo čistilnim podjetjem ter si prihranimo čas in glavobol.

Za posamezne metode čiščenja  velja, da je njihova uporaba pogosto prilagojena najrazličnejšim vrstam tekstilnih materialov, od katerih ima vsak svoje specifične lastnosti. Poleg splošnih pravil je zato treba upoštevati tudi navodila proizvajalcev. Hkrati na trg nenehno prihajajo nova čistila in je treba preučiti njihove sestavine, kako učinkujejo ter kako se ravna z njimi.

Globinsko čiščenje

Prahu in umazanije, ki se nabereta v in na tekstilnih talnih seksi oblogah, preprogah, oblazinjenem pohištvu in vzmetnicah, se lahko znebimo že z osnovnim domačim sesanjem in s sesanjem z globinsko krtačo. Slednje je učinkovitejše, saj bistveno bolje odstranjuje umazanijo. A ti dve metodi sta predvsem primerni za redno vzdrževanje, saj z njima ne prodremo globlje v tekstilna vlakna in tudi ne odstranimo madežev.

Najbolj učinkovita in hkrati najbolj pogosto uporabljena metoda čiščenja v tem primeru je ekstrakcijsko čiščenje. Deluje globinsko, učinkovito odstrani madeže in v tkanini pusti zelo malo ostankov čistila. Stroj je močan, zato tekstil lepo očisti in posesa tudi pršice. Vanj nalijejo ekstrakcijsko čistilo, ki ga razredčijo z vodo. Ekstrakcijsko čistilo je posebno čistilo, ki ustvari zaščitni sloj na tekstilnem materialu in tako umazaniji onemogoča, da bi prodirala globlje vanj. Stroj skozi razpršilno šobo globoko v tkanino spušča raztopino ekstrakcijskega čistila in vode, hkrati pa s sesalno šobo, ki je le nekaj centimetrov za razpršilno šobo, posesa umazano vodo. Stroj in čistilo ne poškodujeta tekstila, takoj pa tudi poudari, da je metoda sicer zelo učinkovita, kar pa še ne pomeni, da je čudežna. Stranka ne sme pričakovati, da bodo iz stare in nikoli čiščene preproge izginili vsi madeži, bo pa veliko bolj sveža in manj prašna.

Za odstranjevanje trdovratnejših madežev in pršic ter osnovno generalno čiščenje priporočajo ekstrakcijsko metodo. Tkanina po končanem postopku ostane vlažna, zato po njej ne smemo hoditi, dokler se popolnoma ne posuši. A čas sušenja je ob pravilni uporabi ekstrakcijskega stroja kratek.

Čiščenje tekstilnih talnih oblog je učinkovito tudi z metodama suhega čistilnega praška in šamponiranja. Pri prvi jo popršijo z raztopino čistilnega sredstva in vode, ki povzroči, da se umazanija loči od tekstilnih vlaken. Nato po površini posujejo prašek in ga z valjčnim tekstilnim strojem enakomerno vtrejo v tekstilno oblogo. S suhim sesalnikom odstranijo umazanijo in prašek, tla pa so po opravljenem postopku suha. Pri metodi čiščenja s šamponiranjem čistilno peno nanesejo na oblogo in jo s posebnim strojem mehansko vtirajo v vlakna tkanine. Peno pustijo delovati približno pol ure, nato pa jo z umazanijo vred posesajo z vodnim sesalnikom ali ekstrakcijskim strojem. Po oblogi se ne sme hoditi, dokler se ne posuši.

Redna nega in vzdrževanje

Pri rednem domačem in ustreznem vzdrževanju osnovno generalno čiščenje tekstilnih talnih oblog, preprog in oblazinjenega pohištva potrebno enkrat ali dvakrat na leto. Če se pospravljanja lotimo bolj poredko ali če imamo v stanovanju živali, pa večkrat na leto. Posteljnim vzmetnicam treba nameniti še dodatno pozornost; večkrat jih je treba posesati s solidnim sesalnikom in vsaj trikrat na leto temeljito globinsko očistiti.

Na splošno velja, da so tekstilne talne obloge, preproge ipd. narejene iz občutljivejših materialov, zato se moramo pri njih izogibati močnih agresivnih kemikalij, agresivnih topil in tudi vroče vode. Uporabljajo biološko razgradljiva čistila brez fosfatov, ki so človeku in okolju prijazna. Ta niso agresivna, ne poškodujejo tekstila, barve ostanejo žive, kljub temu pa so zelo učinkovita. Res pa je, da z njimi ni mogoče povsem odstraniti nekaterih madežev, denimo od sadnih sokov. To velja predvsem pri naravnih tkaninah, zato je v takih primerih treba postopek večkrat ponoviti ali poseči po agresivnejših čistilih.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s