Mobilne igre

Electronic Arts EA Redwood Shores

Electronic Arts EA Redwood Shores (Photo credit: Rebecca Williamson)

Miselne igre, ženske in večigralnost
Računalniške igre se bo v prihodnjem letu po mnenju slovenskih poznavalcev še razširile in »okužile« tudi tiste uporabnike, ki doslej še niso otipali igralnih palic. Razloga sta čedalje večja priljubljenost iger, napisanih za mobilne telefone, in spopad novih generacij igralnih konzol treh največjih izdelovalcev – Sonyja, Microsofta in Nintenda – ki bo prinesla nove, bolj domiselne računalniške igre, saj bo prav od iger odvisno, katera konzola bo zmagala v čedalje tršem boju za delež na trgu računalniških iger.
Lansko zanimanje za miselne igre, sestavljanke in igre s števili med številnimi slovenskimi lastniki mobilnikov, je na prvi pogled presentljivo, a hkrati jasno nakazuje trende: odločilna bo igralnost in delno blagovna znamka mobilne igre.

»Danes je najpomembnejše ime igre,« pravi Albin Lozar, direktor podjetja Cocoasoft, trenutno edinega slovenskega dobavitelja in razvijalca mobilnih iger. »Igre, ki že z imeni obljubljajo igralnost, imena filmskih uspešnic ali že uveljavljena imena iz sveta iger, pisanih za igralne konzole in osebne računalnike, bodo zasedala prva mesta na lestvicah najbolj priljubljenih iger. Če se igra ne ursti na lestvico, je tako rekoč izgubljena,« nam je povedal Lozar.

Da je prvih nekaj prostih vrstic na majhnem zaslonu mobilnikov pogosto odločilnih za uspeh mobilnih iger, opozarja tudi David MacQueen, analitik trga mobilne telefonije iz raziskovalne hiše Screen Digest. »Poleg tega je trg mobilnih iger izjemno predvidljiv, ker se mobilni igralci precej razlikujejo od tistih, ki prisegajo na konzole. Med imetniki mobilnikov je veliko žensk, ki na igre gledajo drugače kot fantje. To je že prineslo nekaj presenetljivih mobilnih uspešnic, predvsem med sestavljankami.«

Pri slovenskih operaterjih mobilne telefonije Mobitelu in Simobilu ugotavljajo, da je zanimanje za določene žanre mobilnih iger tesno povezano s sezonskim razpoloženjem in trenutnimi svetovnimi dogodki. Medtem ko se zdaj povečuje nakup športnih in zimskih iger, je poleti v ospredju nogomet, dirkaške igre pa so celoletna moda. »Pričakujemo, da se bo v letu 2006 v svet mobilnih iger podalo še več založnikov računalniških in konzolnih iger, saj bodo verjetno sledili zgledu največjega, EA games, ki se je že letos podal na mobilni trg,« verjamejo pri Simobilu.

Nezdružljivost mobilnih platform

Zaradi čedalje večjega števila nezdružljivih mobilnikov postaja prilagajanje mobilnih iger velik strošek (tudi do 80 odstotkov razvojnih sredstev), kar bi lahko  že kmalu uničilo male, neodvisne razvijalce. »Veliki razvijalci bodo čedalje večji, neodvisnih pa bo manj. Vendar to ne pomeni, da se velikim ne bo treba prilagajati. Medtem ko so lahko še pred kratkim izdelovali igre skoraj serijsko, zdaj ponudijo le kakih deset kakovostnejših naslovov na leto.

Letos bi morali po napovedih Nokiinih strokovnjakov in drugih tržnih analitikov pričakati tudi večje število mobilnikov s strojno podporo tretji razsežnosti (3D), vendar bo treba počakati vsaj še eno leto, preden trg dozori. Povprečen slovenski uporabnik preprosto nima dovolj dobrega (zmogljivega) telefona, da bi lahko izrabil zahtevnejše mobilne igre. Po mnenju vprašanih pa trirasežno igranje ni glavni dejavnik za razvoj trga – daleč pomembnejša bi bila standardizacija mobilnikov, ki omogočajo igro za več igralcev prek bluetootha ali gprs.

»Igre za več igralcev (multiplayer) so dolgoročno pomembne, ker podaljšujejo življenjski čas igre in prinašajo dodaten prihodek mobilnim operaterjem,« .

Igre http://www.igre1000.com
Igre http://www.igre24h.com
Igre http://www.igre101.com
Igre http://www.igre24x7.com

Enhanced by Zemanta
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s