V kolesju zgodovine

V ajdovski galeriji visijo druga ob drugi fotografije dveh sodobnikov, skoraj vrstnikov, fotografa madžarskega rodu Andréja (Andorja) Kertésza (1894–1985) in našega Vena Pilona (1896–1970). Prvi velja za enega vélikih mož svetovne fotografije dvajsetega stoletja, sloves drugega pa je omejen predvsem na naše kraje. V svojih najboljših letih sta oba bivala v Parizu in se vsak po svoje vključevala v prekipevajoče dogajanje v takratni prestolnici umetniškega sveta. Njuna dela na razstavi pripovedujejo vsaka svojo zgodbo, a mogoče jih je postaviti tudi v skupni kontekst.

Kertésza poznamo kot fotografa, ki je znal iz skrbno izbranih vsakdanjih motivov potegniti v njih spečo nadrealno razsežnost, a triindvajset tokrat razstavljenih fotografij nam ga ne kaže v tej luči. Nastale so namreč v letih 1914–15, ko je bil še mladenič in se je kot fotograf šele formiral, na kar opozarjajo tudi tehnične pomanjkljivosti, kot je na primer neizostrenost nekaterih posnetkov. Po drugi strani opazimo, da je že znal izbirati pozornosti vredne motive.

Ni pretirano tvegana ugotovitev, da bi bili enaki izdelki kakšnega anonimneža verjetno na ogled v katerem od muzejev, na primer v kobariškem, in ne v umetnostni galeriji. Fotografije ob začetku prve svetovne vojne v Gorici nastanjenega avstroogrskega vojaka Kertésza so namreč predvsem dokumentarne narave, na njih pa vidimo kasarne, vojaške bolnišnice, vojake ter podobe krajev (tudi naših), skozi katere so ti hodili. Za tamkajšnje prebivalce so najbolj zanimive prav te, kajti kar nekaj na njih ohranjenih zaselkov, ulic, hiš je poznejša kataklizma pošteno spremenila, po kvaliteti pa prednjačijo portreti vojakov in portret bolniške sestre Kantalicije.

Fotograf je vojake na svoje posnetke ujel še pred usodnimi spopadi, še preden so na svoji koži občutili razliko med vojaškimi vajami in bojem na življenje in smrt. Njihove uniforme so še vedno brezmadežne, njihovi obrazi pa zvečine vedri in le na redkih je opaziti sence zaskrbljenosti.

Za razliko od Madžara pa je Pilon svoje posnetke naredil po rušilnem viharju, po katastrofi svetovne vojne, tokrat druge. Na njegovih fotografijah vidimo ljudi, večinoma Slovence, ki so se takrat iz emigracije v Franciji z vlakom vračali v domovino. Šlo naj bi predvsem za dolgoletne emigrante, katerih bivanje v tujini ni bilo neposredno povezano z vojno, je pa z njenim koncem in spremembo meja po njem bila povezana njihova vrnitev. Pilonove fotografije odslikavajo njihove upe, dvome, optimizem, previdno zadržanost, gmotni položaj… To so ljudje, ki so za seboj pustili en svet in se vrnili v drugega, in ravno med tem korakom, nekako v zraku, ko je bila njihova prihodnost še negotova, jih je ujel črni potnik Pilon, tudi sam eden od njih. Tej Pilonovi seriji je pridanih še nekaj ajdovskih podob, ki so nekakšna protiutež Kertészevim fotografijam s podobno tematiko.For additional local affordable dental chippewa falls visit winnfamilydentistry.
Visit http://www.sportsmans-depot.com to find out more regarding Cross Bows If you need bodystar , then the team of professionals from bodystar is here to help you.CT Airlink offers Airport Car Service CT to Manhattan and Limo Service in Connecticut to NYC, JFK, LGA, Newark Liberty and Westchester Airports. If you are looking for best and reliable Limo or Car Service in New York City metropolitan area then CT Car Service to Boston Logan and Bradley Airport by CTairlink is the 5 Stars rated Limousine Company in Connecticut and New York States. At CTairlink.com we specialize in providing a profession service for cars, limos, airport shuttle, airport transportation and wedding limos.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s